Beszámoló az oktatási-nevelési támogatás 2013. évi menetéről Kárpátalján

 

Az alapítvány az év folyamán elvégezte mindazon feladatokat, amelyek az oktatási-nevelési támogatás rendszerének működtetésével kapcsolatos: a pályázat anyagainak kidolgozását, a pályázat meghirdetését, a lebonyolítást végző munkatársak kiképzését, a kérelmek befogadását, a kérelmek feldolgozását, ellenőrzését, összesítését, az utalások előkészítését és az érintettek tájékoztatását.

A 2013-as évben az oktatási-nevelési támogatás iránt egészében 19592 pályázatot nyújtottak be, ami 0,3%-al több mint az ez előtti évben. Ezek közül 19251 A/B típusú, 341 pedig C típusú (hallgatói) támogatás iránti kérelem volt. Az előző évhez képest az A/B típusú pályázatok száma 55-el nőtt, míg a C típusú pályázatok száma nem változott.

 

A pályázatok közül 43 A/B és 2 C típusú pályázat került elutasításra, azaz az elutasított pályázatok száma az előző évhez képest a felére csökkent és egészében 0,23%-ot tett ki. Az elutasítás oka az esetek túlnyomó többségében (30) a tanuló magas hiányzási mutatója volt.

A pozitívan elbírált pályázatok között 1207 pályázat egyedi kérelem alapján került elbírálásra. A pályázók között az óvodás gyermekek száma 4085, ami 2,9%-al több mint az előző évben, az általános-és középiskolásoké száma (13914) szignifikánsan nem változott, a speciális oktatásban részesülők száma (835) 11,6%-os növekedést mutat, a szakoktatásban részt vevők száma pedig 328 volt, ami 13,7%-os csökkenést jelent. Az iskolások között 1516 első osztályos pályázott, ami 10,5%-al több mint az előző évben.

                                                                                                                                                                     Gulácsy Géza