TÁJÉKOZTATÓ a kapcsolattartási támogatásról

2008-01-09 15:27
A magyar Kormány döntése alapján a szerbiai és az ukrajnai magyar közösség tagjainak 2008. január 1-jétől új támogatási formaként bevezetésre kerül a magyar-magyar kapcsolattartási támogatás.

Azok a szerb, illetve ukrán állampolgárok igényelhetik, akik a kérelem benyújtásának napján rendelkeznek Magyar igazolvánnyal, vagy Magyar hozzátartozói igazolvánnyal. Azoknak a személyeknek nyújtható a kapcsolattartási támogatás, akik oktatási, kulturális, művészeti, közművelődési, tudományos, hitéleti, média, sport, civiltársadalmi, önkormányzati együttműködési, magyar-magyar együttműködési, illetve kegyeleti okokból utaznak Magyarországra. Az üzleti tevékenységgel, turizmussal, illetve munkavállalással kapcsolatosan beutazók e körbe nem tartoznak.

A felmerült költségek alapján átalánydíjas támogatást lehet igényelni:

  • A csoport: akik esetében a Magyarországgal való kapcsolattartás költsége átlagos. Az átalány összege: 15 euró.

VAGY:

  • B csoport: akik esetében a Magyarországgal való kapcsolattartás költsége az átlagot meghaladja. Az átalány összege: 50 euró.

A támogatást a kérelmező a Magyar igazolvány bemutatásával igényelheti az információs irodáknál. Az irodában kell benyújtani a kitöltött, e célra rendszeresített űrlapot (neve: Kapcsolattartási támogatás igénylése). Az űrlap az internetről is letölthető. Az irodák ellenőrzik a Magyar igazolvány meglétét és az űrlap szakszerű kitöltését. Hiányosság esetén felszólítják a kérelmezőt a hiánypótlásra. Ha az igénylés megfelel a feltételeknek, az igényt feldolgozás céljából továbbítják a lebonyolító szervezetnek.

Az igénylés 2008. január 1-jétől benyújtható. A támogatást a lebonyolító szervezetek folyósítják.

CsatolmányMéret
Útmutató az ürlap kitöltéséhez.doc43 kB
KMKSZ_Kapcsolattartas_1melleklet.doc53.5 kB