Tudnivalók a „KMKSZ” Jótékonysági Alapítvány digitális felzárkóztatást célzó pályázatáról

A „KMKSZ” Jótékonysági Alapítvány a tavalyihoz hasonlóan meghirdette azt a pályázatot, amelynek keretében igényelni lehet az optikai kábeles Internetcsatlakozást és egy havi előfizetési díjat. A pályázatokat szeptember 1 és 30 között nyújthatják be az igénylők az alapítvány regionális irodáiban.

A támogatási mechanizmus a következő: Az, aki be szeretné vezettetni az optikai kábelt, az az általa kiválasztott, az adott területen működő szolgáltatóhoz fordul. Amennyiben a szolgáltató vállalja az adott háztartásba a kábel bevezetését, egy szándéknyilatkozatot állít ki, amit átad az igénylőnek. Ennek az eredeti szándéknyilatkozatnak a birtokában, amelyben a létesítendő kapcsolat sebessége is szerepel, az igénylő a regionális irodában benyújtja a pályázatát, amit helyben az iroda készít el. A pályázat benyújtásához szükség van a személyigazolvány, az identifikációs kód és a Magyar Igazolvány másolatára is. Ez utóbbi hiányában más a magyar nyelvtudást igazoló dokumentum is elfogadható. A szándéknyilatkozat letölthető az alapítvány honlapjáról, illetve azt megküldtük az általunk ismert cégeknek is.

Ezt követően az alapítvány szolgáltatóként összesíti az igényeket, szerződést köt a szolgáltatókkal és kifizeti a munkák árát. A szolgáltatók ezt követően elvégzik az optikai kábel bevezetését az adott háztartásokba.

A magánszemélyek esetén a szolgáltató kiválasztásánál fontos szempont, hogy amennyiben a cég kábel tv szolgáltatást is nyújt, úgy csomagjában a TV21 Ungvár csatorna szerepeljen, illetve garantálja, hogy legalább fél évig szerepelni fog, mert ez feltétele a pályázat pozitív elbírálásának.

Az éven új elem, hogy intézmények is benyújthatják pályázatukat. Ide tartoznak a magyar, vagy részben magyar tannyelvű oktatási intézmények (iskolák, óvodák, művészeti iskolák stb.), illetve a több mint 20%-ban magyarok lakta községek (falvak, nagyközségek) egészségügyi, szociális, kulturális (egyházi), közművelődési, intézményei is fenntartótól függetlenül. Az intézmények esetében a szándéknyilatkozaton kívül az intézmény működését igazoló dokumentumot is be kell nyújtani.

Az Internet előfizetés további folytatásának költsége a pályázót terheli. Mindemellett, főleg az intézmények esetében, a nagyobb sebességű kapcsolatot érdemes választani.

Gulácsy Géza,

a „KMKSZ” JA igazgatója